Haarlemse Bruggenroute

De Haarlemse Bruggenroute is een mooie vaarroute van ongeveer 12 km door het centrum van Haarlem. Met deze route kom je langs verschillende bezienswaardigheden. Daarnaast kom je heen en terug langs het Spaarne, wat vanaf het water een van de mooiste plekken van Haarlem is. De duur van de route is ongeveer 100 minuten

Routebeschrijving

Het startpunt is in Haarlem bij de steiger in het Spaarne ter hoogte van de ex-sleper Zeehond (ClubSpaarne.com) en U vaart rechtsaf. U vaart met de bocht mee. Voor u ziet u de Gravestenenbrug uit 1863 (herbouwd in 1949), de brug is vernoemd naar "het Gravensteen" een verdedigingstoren van de Graven van Holland. Vaar verder over het Spaarne en ga nu met de bocht mee. U komt bij de Melkbrug (1887). De Melkbrug is een draaibrug ontworpen door stadsarchitect Jacques Leijh. LET OP: er varen hier schepen die groter en sneller zijn dan U, en minder wendbaar. Als u bij de Lange brug arriveert gaat u rechts onder de Eendjesbrug (1964) door. Op deze plek stond vroeger de Eendjespoort. U gaat hier de Raamsingel in, de stadssingel aan de zuidzijde van Haarlem. De naam van dit water is veranderd na de Grote Houtbrug in Gasthuissingel en na de Kleine Houtbrug in Kampersingel.

U gaat onder drie bruggen door, achtereenvolgens:

  • Kleine Houtbrug (1883)
  • Grote Houtbrug (1930)
    Op deze plek stond tot 1825 de Grote Houtpoort, een van de belangrijkste toegangspoorten tot de stad. De Grote Houtstraat is de belangrijkste winkelstraat van Haarlem.
  • Raambrug (1881/1937)

U heeft vanaf hier een prachtig zicht op de Nieuwe Bavo uit 1895.U gaat rechtsaf onder de Leidse brug (1881) door. Aan de rechterzijde ziet u de Stadsschouwburg (1915 en 2008). Let vooral op de lantaarnpalen en leuningen van smeed- en gietijzer in Neo Renaissancestijl. U vaart nu op de Leidsevaart de vroegere trekvaart tussen Leiden en Haarlem. U vervolgt uw route door de Leidsevaart en vaart onder de Prins Hendrikbrug (1884) door.U gaat daarna onder drie bruggen door:

  • Raaksbrug Zuid (1966)
  • Raaksbrug Noord (1967)
  • Zijlbrug (1881)

Tussen de eerste twee bruggen ziet u aan uw linkerhand de Brouwersbrug die toegang verleent tot de Brouwersvaart. De Haarlemse brouwers haalden vroeger via deze waterweg rein duinwater uit de Brouwerskolk. Daar werd heerlijk helder bier van gebrouwen. U gaat rechtdoor de Kinderhuissingel af en neemt na de Zijlbrug de eerste afslag rechts. U vaart onder de Manegebrug door. U bevindt zich nu op de Nieuwe Gracht, aan beiden zijden zijn verschillende rijksmonumenten te zien. Vervolgens gaat u onder de Nassaubrug (1884), de Kruisbrug (1889) en de Jansbrug door. Nadat u de Jansbrug heeft gepasseerd gaat u rechtdoor. Bij de Zandersbrug (1923) slaat u linksaf en vaart u weer op het Spaarne. LET OP: er varen hier schepen die groter en sneller zijn dan U, en minder wendbaar. U ziet de Molen "de Adriaan", in 1779 als stellingmolen gebouwd. Deze molen is in 1999 herbouwd nadat hij in 1931 door brand was verwoest.

U gaat onder de Spoorbrug (1907, vervangen in 1992) door, meteen gevolgd door de Prinsenbrug (1957). Voor het Havenkantoor links af de Vrouwenhekbrug (1955) onderdoor. Aan de rechterkant van het Spaarne ziet u de Droste-fabrieken. U vaart nu de Kloppersingel in, onderdeel van de voormalige stadsbolwerken. Deze vestingwerken stammen uit de tweede helft van de 17e eeuw. In 1821 zijn ze heringericht door de landschapsarchitect J.D. Zocher. U passeert drie eilandjes, op een huist de familie Gans met 40 a 50 leden, als u ze plaagt kunnen ze bijten! U vaart nog onder twee bruggen door:

  • Kennemerbrug (1928)
  • Noorderbrug (1902)

De Schotersingel is een gedeelte van een stadssingel uit de tijd van de stadsuitbreiding aan het eind van de 17e eeuw en is genoemd naar de toenmalige buurgemeente Schoten. U vaart onder drie bruggen door:

  • Verspronckbrug (1940)
  • Spoorbrug, welke op mooie karakteristiek gietijzeren pilaren staat
  • Kenaubrug (1940)

U komt uit in de Kinderhuissingel en vaart langs het Kenaupark. Hierna slaat u weer linksaf de Nieuwe gracht op. U gaat nu na de Jansbrug rechtsaf. U komt in de Bakenessergracht. Deze gracht was in 1245, het jaar dat Haarlem stadsrechten kreeg, de noord-oostelijke grens van de stad. U vaart onder drie bruggen door:

  • Korte Jansbrug (1968)
  • Begijnebrug (1962)
  • De Wildemansbrug (1962)

Rechts ziet u de toren van de Bakenesserkerk. U komt weer terug op de Spaarne. LET OP: u gaat linksaf en vervolgens gelijk rechtst de Burgwal op. De Burgwal is ontstaan bij de stadsuitbreiding in het midden van de 14e eeuw. U vaart onder de Kortebrug (1905) door, daarna de Hagebrug (1965) onderdoor. Vervolgens gaat u onder de Antoniebrug (1905) door en komt u weer uit op het Spaarne. LET OP: er varen hier schepen die groter en sneller zijn dan U, en minder wendbaar. Aan uw linkerzijde ziet u de Verfroller, die eigenlijk de Langebrug (1995) heet. De onderkant van deze brug is beschilderd door een aantal kunstenaars uit de Zimbabwaanse zusterstad van Haarlem: Mutare. U gaat hier rechtsaf. U vaart op het Spaarne, de rivier die door Lennaert Nijgh beschreven wordt in het lied "Het Spaarne stroomt", vertolkt door Boudewijn de Groot. Dan vaart u weer onder de Melkbrug en Gravenstenenbrug door. U vervolgt uw route over het Spaarne en gaat met de bocht mee. U vaart nu op de Catharijnebrug af. Voor de Catharijnebrug bevindt zich aan de linkerkant het startpunt.